Blog

Overzicht

Kan jij ook zo goed toneelspelen?De blaadjes vallen!GRATIS workshopBen ik nou gek aan het worden?Wat is jouw miljoenennota?Ho’oponoponoExtreme droogte Heerlijke zomeravonden. Heerlijk hè, ik kan er zo van genieten dat het ’s avonds nog lekker licht en warm is....GevangenGevangenGevangenThuis werd ik gekMijn verhaal. Daar lig ik dan. Doodmoe en vol met toeters en bellen in het ziekenhuis.En gisteren was nog wel zo’n feestelijke...Heerlijk met een ommetje naar mijn afspraak fietsen. Wat is dat toch lekker. Niemand die mijn snelheid bepaald😁en heerlijk...Mijn eerste elfje( gedicht met 11 woorden)😁#elfje #holiday #change#chance#lovemylife #happy #newbeginnings #coach #trainer...Een kasteel om de grenzen te bewaken.Ze waren alleen duidelijk op de kaart en niet in het ‘echt’.Zo kan je altijd wel je...HERKEN JE DIT?Je hebt een hartinfarct gehad.van het één op het andere moment stond je wereld stil; je had geen idee wat je...Op de top van de wereld lijkt het wel😁En zo kan ik van alles overzien en ontstaan er allerlei ideeën voor de zomer.Houd mijn...Andere plek en ander uitzicht.Zo bekijk je de wereld vanaf een andere hoek.Bekijk jij jezelf wel eens van een andere...16 km vanaf de Russische grens😊 Wat een adembenemende uitzichten.Zo stil #finland #arcticcircle #holiday #chance...Vind je het ook zo lastig om weer voluit te leven na een hartinfarct ( of andere ingrijpende gebeurtenis).Ik rijk mijn hand...De woestheid van water. Het laat zich niet tegenhouden. Konden wij dat ook maar.#finland #adventures #lovemylife #change...

Kan jij ook zo goed toneelspelen?


Marion, een sterke vrouw, heeft zes maanden geleden een hartkatheterisatie gehad, waarbij ze een stent in een kransslagader hebben geplaatst. Ze is leerkracht op de basisschool. Tijdens haar werk, ze werkt met name met kleuters, merkte ze dat ze steeds meer moeite kreeg om alles bij te houden. Kleuters rennen van hot naar her en eigenlijk kan je ze geen seconde uit het oog verliezen. Ze was dan ook aan het einde van de dag kapot en kreeg amper haar pedalen van haar fiets rondgedraaid naar huis.  Gelukkig heeft haar huisarts de signalen herkend en kwam ze bij de cardioloog terecht die ontdekte dat haar kransslagader met 80% was vernauwd. Dit kon goed verholpen worden door deze behandeling en daar was ze erg blij om.

Bij mij aan tafel

Ze zit vandaag bij mij aan tafel en moet even haar verhaal kwijt. Ze vraagt aan mij hoe ik dat heb gedaan, dat toneelspelen naar mensen om lastige vragen te voorkomen. ‘ soms heb ik helemaal geen zin om met mensen te praten, ik heb al genoeg aan mijzelf en aan die stemmetjes in mijn hoofd, bovendien ben ik het thuis ook goed zat. Mijn lieve zorgzame man die maar blijft vragen of ik een goede dag heb gehad. Gisteren ben ik dan ook zo uitgevallen. Ik schreeuwde tegen hem dat ik geen goede dagen meer kan hebben, ik voor altijd een krakkemikkige vrouw ben en niets meer kan. Ik was zooooo boooos.

Wat vind je zelf?

Op vraag wat zij zelf vind van dat toneelspelen en wat het haar brengt antwoord ze dat ze ziet dat mensen eigenlijk niet altijd geïnteresseerd zijn in haar en als je maar snel genoeg zegt dat het goed met je gaat dat ze dan niet verder vragen. Lekker oppervlakkig dus. Maar hoe zit dat dan bij je man? Daar wil ik eigenlijk wel aandacht van hebben, maar omdat hij dan zo specifiek vraagt of ik een leuke goede dag heb gehad wordt ik laaiend. Ik ben dan zo gefrustreerd dat het niet lekker gaat , dat ik het anders wil.

Uitleg

Ik leg haar uit hoe het werkt in je brein. Iedereen heeft een positieve intentie met de vraag hoe het met je gaat. Het is aan jou om hier mee om te gaan. Je kiest ervoor om op die momenten toneel te spelen als je geen zin hebt in een dieper gesprek. Meestal is dat op dat moment ook een bewuste keuze. Je gedrag naar je man is van een andere orde. Daar wil je begrip van en steun. Maar dat weet hij niet, tenzij je het hem verteld hoe je wilt dat hij reageert. Dan kan hij er op die manier op reageren. Heb je wel eens gevraagd hoe hij het allemaal heeft ervaren en wat het met hem doet?

Ze geeft toe dat ze het daar nog nooit over heeft gehad en dat ze dat thuis niet alleen met haar man, maar ook met haar dochters en haar vader ter sprake zal brengen.

Ik weet zeker dat dit een mooie gesprekken zullen opleveren.

Herkenning?

Heb je ook een hartinfarct of operatie gehad? of herken je iets anders in mijn verhaal? En vind je het moeilijk om je leven weer op te pakken? Om zelf weer te bepalen hoe je leven er vanaf nu uitziet?

Vraag dan een gratis sessie aan. In deze sessie krijg je van mij twee persoonlijke tips waarmee je direct het stuur van je leven weer in eigen handen kunt nemen.

Vraag hier je gratis sessie aan

Hartelijke groet,

Gerda Rolaff, de ervaringscoach voor vrouwen na een hartinfarct

TIP 1Download gratis mijn 21 quotes om je leven weer in eigen hand te nemen.Vraag hier de download aan.TIP 2De laatste twee workshops ‘wie ben jij na je hartinfarct’ geef ik helemaal gratisomdat ik van mening ben dat iedereen de kans moet hebben om zelf het stuur in eigen hand te nemen. Interesse? kijk hier voor het programma  en mail me als je je wilt opgeven

De blaadjes vallen!GRATIS workshop


De blaadjes vallen van de bomen

Nu het mooie nazomerweer echt voor bij is (voor mij had het wel tot de lente mogen duren) vallen of waaien ook de laatste blaadjes van de bomen. De natuur maakt zich op voor een nieuw begin en is van binnen al druk bezig met  de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Hoe mooi is dat.

En tegelijkertijd bedenk ik me dat het jammer is dat ik geen boom ben, dat ik niet alles kan laten vallen om weer opnieuw te beginnen, met een schone lei.

Ik heb vervolgens de vraag omgedraaid. Wat levert het mij op als ik alles zou laten vallen, al mijn overtuigingen/belemmeringen/ aannames van waaruit ik denk en doe. En dát was voor mij een enorme eye-opener.

De afgelopen jaren ben ik al druk bezig geweest met het accepteren dat dingen niet meer worden als voorheen. Mijn ervaringen met mijn twee hartinfarcten hebben mij ook wat opgeleverd. Ik heb een passie ontwikkelt. Met al mijn liefde, levenservaring en professionele ervaring kan ik vrouwen ( en mannen) na een hartinfarct ondersteunen om hun leven weer op te pakken.

Ik deel gratis mijn 21 quotes om je leven weer op te pakken na een hartinfarct. Ik heb een 1-op-1 coachingstraject met mijn STERK-methode®  voor vrouwen (maar ook voor mannen hoor) vormgegeven, voer gratis koffie of skypegesprekken om te onderzoeken of dit traject iets voor jou is én geef een 1 daagse workshop Wie ben jij na je hartinfarct’die ik voor  zowel betrokkenen als hun partner organiseer.

En over deze workshop wil ik iets delen.

Deze herfstperiode staat zo in het teken van ’ Loslaten van…’  ; in ieder geval van het leven van voor je hartinfarct, dat ik besloten heb om deze workshop GRATIS te geven en alleen de lunch/koffie/thee in rekening te brengen (€25,-).

Deze GRATIS workshop organiseer ik op vrijdag 16 november en 7 december 2018.

In 2019 organiseer ik de aangepaste workshop 1 x per maand voor het bedrag van €99,-

Wil je meer informatie over de inhoud van de workshop? Klik dan hier.

Wil je je direct opgeven? Stuur dan een mail naar gerda@rolaffcoachingentraining

Ken je iemand voor wie dit interessant kan zijn, deel dan dit bericht.

Een hartverwarmende groet,

Gerda Rolaff

Dé ervaringscoach voor vrouwen na een hartinfarct.

Ben ik nou gek aan het worden?


Drukke werkdag

Na een drukke werkdag zit ik, nou ja, lig ik met mijn benen languit , op de bank en geniet ik met mijn ogen dicht van de zonnestralen die naar binnen glippen. Ik koester de warmte en doezel en mijmer een beetje.

Gedachtes komen en gaan en ik wordt er steeds beter in om ze te laten gaan; dat heb ik van mijn mindfullness lessen geleerd.

Maar toch is daar opeens die herinnering, gevolgd door een gedachte, dat er een periode was in mijn leven waarin ik helemaal niet kon genieten op de bank. Voor ik het weet ben ik daar weer.

De bank

5 jaar geleden zat ik hier ook op de bank. De klok slaat 10 uur en ik heb net gedoucht. Het is twee maanden geleden dat ik een hartinfarct heb gehad. Mijn gezinsleden laten mij ‘s morgens liggen, zodat ik in mijn eigen tempo de dag kan beginnen. Dat lijkt heerlijk, maar zo voelde het niet. Ik voel mij eenzaam, zielig en zelfs jaloers. Jaloers op al die mensen die gewoon naar hun werk gaan, terwijl ik als een dood vogeltje op de bank zit. Zelfs mijn 91-jarige vader is kwieker dan ik.

Het lukt het mij bovendien voor geen meter om me te concentreren. Een boek lezen is onbegonnen werk: het maakt dat ik aan mezelf ga twijfelen. Zouden niet alleen mijn hart, maar ook mijn hersenen beschadigd zijn? Was ik inderdaad gek aan het worden?

Terugkijkend

Als ik er nu op terug kijk, weet ik wat er aan de hand is. Medicatie speelt een belangrijke rol in het je kunnen concentreren. Bovendien gaan je gedachten er wat anders door werken: ik weet nu hoe het werkt in mijn hoofd, waardoor ik bij mijn tweede hartinfarct deze gedachten de baas kon. Als je weet waar het vandaan komt, ben je het ook sneller de baas.

Hulp

Zit jij nu ook zo uitgeblust op de bank en denk je dat je gek aan het worden bent, dan heb ik wat hulp voor je. Op 16 november 2018 organiseer ik een workshop, waarin ik je uitleg hoe je hoofd werkt als je een hartinfarct hebt gehad. Je treft er bovendien lotgenoten en gaat naar huis met een flink stel handvatten, waarmee je thuis aan de slag kunt.

Informatie

Wil je meer weten over de workshop? Klik dan hier.

Herken je iets in mijn verhaal of heb je zelf een hartinfarct gehad? Neem dan contact met mij op om te kijken of ik iets voor je kan betekenen.

Als je in je omgeving iemand kent waarvoor deze informatie interessant kan zijn, aarzel dan niet om deze blog te delen. Wie weet wie je er mee helpt.

Hartelijke groet,

Wat is jouw miljoenennota?


Prinsjesdag

Daar loop ik dan, als 10 jarig meisje, mooi aangekleed samen met mijn moeder langs rijen mensen op het binnenhof. Ik vind het zo spannend en weet eigenlijk niet waar ik moet kijken. Mijn hart klopt in mijn keel en op de vraag van de politieofficier kan ik alleen maar knikken als er wordt gevraagd of ik Gerda heet.

Ik mag namelijk samen met mijn moeder op de perskaart van mijn vader Prinsjesdag bijwonen op de perstribune in de Ridderzaal en ik herinner mij nu nog hoeveel indruk dat op mij heeft gemaakt. Prinsjesdag heeft sindsdien een een gouden randje voor mij en als het maar even lukt sta ik langs de route om dit nogmaals te ervaren.

Miljoenennota

Natuurlijk wist ik toen helemaal nog niet wat een miljoenennota was en hoe de politiek in elkaar zat. Dat het kabinet op deze dag haar keuzes en plannen bekend maakt voor het komende jaar , samen met de kosten en de effecten op de samenleving, maar als ik er over nadenk is dit een mooi moment voor mijzelf.

Jouw keuzes, doelen?

De meeste ondernemers doen dit met de jaarwisseling. Ze denken dan na over wat ze het volgende jaar willen. Ik denk zelf dat het eigenlijk niet uitmaakt wanneer je het doet.  Zo heb ik vorige jaar, na mijn hartinfarct, bedacht waar ik na een jaar wilde zijn. De belangrijkste keuze was om mij als coach/trainer te gaan richten op vrouwen na een hartinfarct, omdat ik daar ervaringsdeskundige in ben en dit kan combineren met alles waar ik in ben geschoold. (lHRM, loopbaanadvies,hypnose,NLP,timeline,etc)  

Maar hoe doe je dat

Doelen stellen kan op verschillende manieren. Iedereen heeft wel eens van een bepaalde techniek gehoord om dit te doen, maar op de volgende wijze maak je er echt een succes van. Stel jezelf de volgende vragen:

- wat wil je

- van wie is het doel en heeft het de juiste omvang

- dus wat is nu echt het verschil wat het verschil maakt

- formuleer je doel positief

- visualiseer hoe je zou weten wanneer je het doel hebt bereikt

- bedenk meerdere routes

- past het doel bij wie jij bent en het leven dat je wilt leven

- wat is de eerste stap die je binnen 24 uur gaat ondernemen.

Je eigen kabinet

Het maakt niet uit wanneer je je doel stelt, of dat nu op 1 januari is of op prinsjesdag. Wees daar flexibel in en doe wat goed voelt voor jou, zolang je de stappen volgt en de eerste stap zet.

Helaas sta ik dit jaar niet langs de route, maar zal zeker op TV de beelden volgen en weet dat ook dan het gevoel terugkomt.

Nieuwsgierig?

Wil je weten of ik iets voor je kan betekenen, neem dan een kijkje op mijn website Rolaff Coaching & Training. Je kunt je daar ook inschrijven voor mijn tips.

Een fijne dag gewenst.

Ho’oponopono


Daar lig ik dan, net terug uit het HAGA ziekenhuis waar ik ben gedotterd op dezelfde plek als de vorige keer. Een tweede hartinfarct, wie gelooft dat nu!? Ik al helemaal niet, maar gelukkig werd ik op mijn woord geloofd en is het euvel weer verholpen.

Maar hoe kan dat nu, waarom heeft mijn lichaam mij in de steek gelaten. Ik nam toch mijn medicatie? Ik bewoog toch, was druk bezig met mijn voeding? Allemaal vragen en ik was naast verbaasd vooral boos op mijn lijf. Hoe kon het mij zo in de steek laten.

Ik ben de beste versie van mijzelf

Gisteren plaatste ik nog een post op facebook :” Ik ben de beste versie van mijzelf .” Na een zoektocht na mijn eerste hartinfarct ben ik mij nog verder gaan scholen op het gebied van coaching en training; had een ondernemerstraject gevolgd ; er was een website gebouwd en ik had een programma in elkaar gesleuteld. Met andere woorden: ik was helemaal klaar voor om mijn vleugels uit te slaan.

En juist door daar aan te denken wist ik wat mij te doen stond. Positiviteit is beter voor je herstel en hoe kon ik dat nu inzetten. Bij de Yoga was al een keer Huna Ho’oponopono gevallen en was het in een les geïntegreerd. Het kwam niet voor niets op mijn pad en besloot er iets mee te doen.

Wat is dat dan? Ho’opnopono

In Huna – een Hawaïaanse filosofie en geneesmethode waar ho’oponopono deel van uitmaakt – wordt het leven gezien als een stromende beweging. Het doel is de eigen levensstroom en de eigen liefde terug te vinden.

Eigen liefde en vergeving waren voor mij op dit moment belangrijk. Ho’oponopono heeft een eigen specifieke techniek. Het is een mantra dat je telkens herhaald

Met mijn oortjes in luisterde ik naar de  mantra die ik op internet had opgezocht. Het bracht mij rust en liefde.  Ook nu pas ik het nog regelmatig toe en merk dat ik het een prettig mantra vind. Maar ook op een andere manier ging ik op zoek naar positiviteit. Ik plaatste elke dag een positieve quote op social media. Je dag positief beginnen is fijn en kan je tegenslagen of teleurstellingen beter aan.

positieve hartjes

Na verschillende vormen van ‘hartjes’ op verschillende kanalen te hebben toegepast heb ik besloten om dit positieve hartje elke dag  ’s morgens te posten zodat niet alleen ik, maar ook anderen hier een goede start mee kunnen maken.

Herkenning?

Heb je ook een hartinfarct gehad? of herken je iets anders in mijn verhaal? En vind je het moeilijk om je leven weer op te pakken? Om zelf weer te bepalen hoe je leven er vanaf nu uitziet?

In augustus heb ik nog plek voor 1 gratis sessie. In deze sessie krijg je van mij twee persoonlijke tips waarmee je direct het stuur van je leven weer in eigen handen kunt nemen.

Vraag hier je gratis sessie aan 

Extreme droogte Heerlijke zomeravonden. Heerlijk hè, ik kan er zo van genieten dat het ’s avonds nog lekker licht en warm is....


Extreme droogte

Heerlijke zomeravonden.

Heerlijk hè, ik kan er zo van genieten dat het ’s avonds nog lekker licht en warm is. Een keer per week sport ik samen met een vriendin, maar met dit mooie weer pakken we het anders aan. We fietsen naar een eetcafé halverwege en starten daar een wandeling van een uur. Na afloop een kopje thee en mijn avond kan niet meer stuk. Zo ook gisteravond.

Op de fiets naar huis geniet ik van de ondergaande zon tussen de bomen door en ruik de avondlucht. Plots valt er een stuk schors – of noem je het bast – op het fietspad en ik stop om even naar boven te kijken. Ik herken de boom als de plataan en zie nog meer stukken loskomen van de boom , met daaronder de ‘blote bast’ die mooi lichtbruin en glad is.

In het Journaal

Nu herinner ik mij een NOS journaal uitzending van vorige week waarin werd toegelicht wat de bomen doen om zichzelf te beschermen bij extreme droogte. Ze gaan in een soort overlevingsstand. De plataan laat zijn bast los, de eikeboom laat zijn – nog veel te kleine – vruchten los, en andere bomen trekken de sappen terug uit de bladeren en verkleuren. Net als in de herfst. Je hebt het ook vast wel gezien als je buiten bent. En ik bedenk hoe ingenieus de natuur toch is om zo te reageren.

En hoe zit dat bij de mens?

Maar wat doen wij als we in de overlevingsstand gaan? Laten we dingen los, net als de natuur of houden we ze krampachtig vast. Zelf had ik na mijn hartinfarct een averechtse reactie ten opzichte van de natuur. In plaats van loslaten hield ik ze juist vast. Min of meer bang om ze te verliezen. Maar dit vasthouden zorgde voor nog meer problemen. Inmiddels weet ik dat het veel handiger zou zijn om ,net als de plataan en eik, dingen los te laten, om terug te keren naar de basis. Maar dit proces van loslaten is nog niet zo gemakkelijk en ik heb er een hele zoektocht naar gedaan. Werkte het maar op dezelfde manier als in de natuur, dat zou een stuk simpeler zijn geweest. 


Heb je ook een hartinfarct gehad? of herken je iets anders in mijn verhaal? En vind je het moeilijk om je leven weer op te pakken? Om zelf weer te bepalen hoe je leven er vanaf nu uitziet?

In augustus heb ik nog plek voor 2 gratis sessies. In deze sessie krijg je van mij twee persoonlijke tips waarmee je direct het stuur van je leven weer in eigen handen kunt nemen.

Vraag je gratis sessie aan op www.rolaffcoachingentraining.nl


PS op 31 augustus geef ik de workshop BEN of HEB je een hartinfarct in Den Haag ( in een mooie monumentaal pand) nieuwsgierig?

kijk dan hier

Gevangen


grolaff:

Gevangen

Ik zit thuis op de bank. Het is inmiddels een paar weken geleden dat ik mijn hartinfarct heb gehad. Het lijkt wel een eeuw geleden, want er is inmiddels zo veel gebeurd. En ik laat mijn gedachten gaan. Ik kan nauwelijks bevatten wat er heeft plaatsgevonden. Hoe kan dat nu gebeuren? Hier zit ik dan, niks meer waard, niets meer kunnen en gevangen. Gevangen in mijn hoofd, in mijn lijf en mijn huis. Wat verlang ik naar de tijd ervoor, gewoon werken, gewoon eten, gewoon bewegen en de tranen biggelen over mijn wangen.

Natuurlijk weet ik wat er gebeurd is en realiseer ik mij dat ik van geluk mag spreken. Dat mijn man actie heeft ondernomen toen er een verkeerde diagnose werd gesteld en medicatie niet hielp. Dat het later herkend werd op de eerste hulp van het ziekenhuis en ik wiedeweerga naar een ander ziekenhuis moest om echt te worden geholpen. De angst van het gezin, mijn vader, mijn broer en verdere familie. Ik kreeg het allemaal cadeau.

Het krijgen van een hartinfarct was voor mij een ingrijpende gebeurtenis. Mijn leven stond op zijn kop.

Rouwproces

Maar ik heb ook gemerkt dat het een soort rouwproces is. Je neemt afscheid van het leven ervoor. Dat kost tijd , lange tijd, want je wil er niet aan, maar uiteindelijk komt het goed. Daar heb je op dat moment niets aan, maar vertrouw er op. Dat heb ik ook gedaan. Onthaasten, onthechten van wat er was.

Om nog even terug te komen op die ‘gevangenschap’. Zo voelde het echt, maar dat is alleen in je hoofd. Zes weken geen auto mogen rijden was een grote beperking op mijn vrijheid en niet zelf naar buiten mogen, of eigenlijk niet durven hakten erin. Tot het moment dat mijn oudste dochter mij meenam naar zee. Zo van, we gaan even luchten, zilte lucht opsnuiven. En wat heb ik ervan genoten. Dit is zo goed geweest. Niet dat het nu ineens allemaal over of weg was. Maar het gaf een deel van mijn vrijheid terug. Ik kon namelijk stap voor stap mijn eigen ‘ gevangenis’ uit . Ik besefte dat ik daar zelf wat aan kon doen. Met vallen en opstaan  en door te vragen aan anderen. Langzaamaan durfde ik een blokje om, eerst samen en later alleen. Gewoon genieten van een wandeling in het park. Dat was de nieuwe vrijheid.

Heb je ook een hartinfarct gehad? of herken je iets anders in mijn verhaal? En vind je het moeilijk om je leven weer op te pakken? Om zelf weer te bepalen hoe je leven er vanaf nu uitziet?

In juli heb ik nog plek voor 2 gratis sessies. In deze sessie krijg je van mij twee persoonlijke tips waarmee je direct het stuur in eigen handen kunt nemen.

Vraag je gratis sessie aan op www.rolaffcoachingentraining.nl

Een mooie dag gewenst

Gerda Rolaff

Gevangen


grolaff:

Gevangen

Ik zit thuis op de bank. Het is inmiddels een paar weken geleden dat ik mijn hartinfarct heb gehad. Het lijkt wel een eeuw geleden, want er is inmiddels zo veel gebeurd. En ik laat mijn gedachten gaan. Ik kan nauwelijks bevatten wat er heeft plaatsgevonden. Hoe kan dat nu gebeuren? Hier zit ik dan, niks meer waard, niets meer kunnen en gevangen. Gevangen in mijn hoofd, in mijn lijf en mijn huis. Wat verlang ik naar de tijd ervoor, gewoon werken, gewoon eten, gewoon bewegen en de tranen biggelen over mijn wangen.

Natuurlijk weet ik wat er gebeurd is en realiseer ik mij dat ik van geluk mag spreken. Dat mijn man actie heeft ondernomen toen er een verkeerde diagnose werd gesteld en medicatie niet hielp. Dat het later herkend werd op de eerste hulp van het ziekenhuis en ik wiedeweerga naar een ander ziekenhuis moest om echt te worden geholpen. De angst van het gezin, mijn vader, mijn broer en verdere familie. Ik kreeg het allemaal cadeau.

Het krijgen van een hartinfarct was voor mij een ingrijpende gebeurtenis. Mijn leven stond op zijn kop.

Rouwproces

Maar ik heb ook gemerkt dat het een soort rouwproces is. Je neemt afscheid van het leven ervoor. Dat kost tijd , lange tijd, want je wil er niet aan, maar uiteindelijk komt het goed. Daar heb je op dat moment niets aan, maar vertrouw er op. Dat heb ik ook gedaan. Onthaasten, onthechten van wat er was.

Om nog even terug te komen op die ‘gevangenschap’. Zo voelde het echt, maar dat is alleen in je hoofd. Zes weken geen auto mogen rijden was een grote beperking op mijn vrijheid en niet zelf naar buiten mogen, of eigenlijk niet durven hakten erin. Tot het moment dat mijn oudste dochter mij meenam naar zee. Zo van, we gaan even luchten, zilte lucht opsnuiven. En wat heb ik ervan genoten. Dit is zo goed geweest. Niet dat het nu ineens allemaal over of weg was. Maar het gaf een deel van mijn vrijheid terug. Ik kon namelijk stap voor stap mijn eigen ‘ gevangenis’ uit . Ik besefte dat ik daar zelf wat aan kon doen. Met vallen en opstaan  en door te vragen aan anderen. Langzaamaan durfde ik een blokje om, eerst samen en later alleen. Gewoon genieten van een wandeling in het park. Dat was de nieuwe vrijheid.

Heb je ook een hartinfarct gehad? of herken je iets anders in mijn verhaal? En vind je het moeilijk om je leven weer op te pakken? Om zelf weer te bepalen hoe je leven er vanaf nu uitziet?

In juli heb ik nog plek voor 2 gratis sessies. In deze sessie krijg je van mij twee persoonlijke tips waarmee je direct het stuur in eigen handen kunt nemen.

Vraag je gratis sessie aan op www.rolaffcoachingentraining.nl

Een mooie dag gewenst

Gerda Rolaff

Gevangen


Gevangen

Ik zit thuis op de bank. Het is inmiddels een paar weken geleden dat ik mijn hartinfarct heb gehad. Het lijkt wel een eeuw geleden, want er is inmiddels zo veel gebeurd. En ik laat mijn gedachten gaan. Ik kan nauwelijks bevatten wat er heeft plaatsgevonden. Hoe kan dat nu gebeuren? Hier zit ik dan, niks meer waard, niets meer kunnen en gevangen. Gevangen in mijn hoofd, in mijn lijf en mijn huis. Wat verlang ik naar de tijd ervoor, gewoon werken, gewoon eten, gewoon bewegen en de tranen biggelen over mijn wangen.

Natuurlijk weet ik wat er gebeurd is en realiseer ik mij dat ik van geluk mag spreken. Dat mijn man actie heeft ondernomen toen er een verkeerde diagnose werd gesteld en medicatie niet hielp. Dat het later herkend werd op de eerste hulp van het ziekenhuis en ik wiedeweerga naar een ander ziekenhuis moest om echt te worden geholpen. De angst van het gezin, mijn vader, mijn broer en verdere familie. Ik kreeg het allemaal cadeau.

Het krijgen van een hartinfarct was voor mij een ingrijpende gebeurtenis. Mijn leven stond op zijn kop.

Rouwproces

Maar ik heb ook gemerkt dat het een soort rouwproces is. Je neemt afscheid van het leven ervoor. Dat kost tijd , lange tijd, want je wil er niet aan, maar uiteindelijk komt het goed. Daar heb je op dat moment niets aan, maar vertrouw er op. Dat heb ik ook gedaan. Onthaasten, onthechten van wat er was.

Om nog even terug te komen op die ‘gevangenschap’. Zo voelde het echt, maar dat is alleen in je hoofd. Zes weken geen auto mogen rijden was een grote beperking op mijn vrijheid en niet zelf naar buiten mogen, of eigenlijk niet durven hakten erin. Tot het moment dat mijn oudste dochter mij meenam naar zee. Zo van, we gaan even luchten, zilte lucht opsnuiven. En wat heb ik ervan genoten. Dit is zo goed geweest. Niet dat het nu ineens allemaal over of weg was. Maar het gaf een deel van mijn vrijheid terug. Ik kon namelijk stap voor stap mijn eigen ‘ gevangenis’ uit . Ik besefte dat ik daar zelf wat aan kon doen. Met vallen en opstaan  en door te vragen aan anderen. Langzaamaan durfde ik een blokje om, eerst samen en later alleen. Gewoon genieten van een wandeling in het park. Dat was de nieuwe vrijheid.

Heb je ook een hartinfarct gehad? of herken je iets anders in mijn verhaal? En vind je het moeilijk om je leven weer op te pakken? Om zelf weer te bepalen hoe je leven er vanaf nu uitziet?

In juli heb ik nog plek voor 2 gratis sessies. In deze sessie krijg je van mij twee persoonlijke tips waarmee je direct het stuur in eigen handen kunt nemen.

Vraag je gratis sessie aan op www.rolaffcoachingentraining.nl

Een mooie dag gewenst

Gerda Rolaff

Thuis werd ik gek


Het is zondagmorgen en ik zit geïrriteerd op de bank. Het is drie weken na mijn hartinfarct. Het gaat best aardig in vergelijking met 3 jaar geleden toen ik na 3 weken nog een zielig vogeltje was. Ik heb gedoucht en ontbeten en buiten is het prachtig weer. Ik ben toch zo blij dat het ook deze keer weer goed is afgelopen en ik nog bij mijn gezin en familie mag zijn.

Mijn gevoel was anders

Maar dat gezin heeft langzaam zijn gewone bezigheden weer opgepakt en natuurlijk hebben ze gevraagd of ik het niet erg vond om alleen te zijn, waar ik ja op heb geantwoord, want ik gun ze het ze van harte. Ook voor hen was het weer schrikken. Ze zijn heerlijk paardrijden en zeilen, en dat vooral op zo’n mooie dag.

Maar nu zo zittend op de bank raak ik geïrriteerd, verdrietig en ontzettend boos. De tranen biggelen op mijn wangen en kan wel gaan stampvoeten. Ik wil ook naar buiten, genieten van dat mooie weer. Maar hoe moet dat nu. Ik wil geen andere familie lastig vallen, mag geen auto rijden (6 weken) en heb zo’n behoefte om naar zee te gaan. De zee is mijn uitlaatklep als het niet gaat, maar nu voel ik mij zo gevangen. Gevangen in mijn huis maar ook in mijn hoofd. 

Mijn vrijheid opgeven?

Ja die vraag stel ik mij inderdaad. Is dit het leven wat mij te wachten staat? Dat ik voor alles iets moet regelen, niet zelf meer kan beslissen wat ik wil gaan doen, mijn eigen vrijheid moet opgeven? No way! Zo kan het niet zijn. Ik haal diep adem en zet eerst koffie.

Tijdens de koffie bedenk ik mij dat ik een doel heb vandaag, namelijk die zee zien, en dat ik daar een plan voor nodig heb. Nu mag ik niet auto rijden, is fietsen ook nog geen optie en andere familie vragen ook niet. Hoe kom ik dan van hier bij het strand? Het openbaar vervoer natuurlijk., dat ik daar niet eerder aan dacht. Ik open de laptop en ga zoeken hoe ik van huis naar het strand kom.  Kijkduin is geen optie, maar Scheveningen wel. Er rijd een bus door heel Den Haag en stopt voor het Kurhaus. Ik word er helemaal blij van.

Vrij

Na de koffie pak ik mijn spullen (telefoon, water, medicatie) en ga op pad. Ik zit ruim een uur in de bus en geniet. Geniet van mijn vrijheid op deze zondag, die ik zelf gecreëerd heb. Aangekomen bij Scheveningen loop ik direct richting zee, en snuif de frisse zilte lucht in en voel het tot in mijn tenen.

Ik ga lekker op een terras zitten en geniet.

Thuisgekomen ben ik doodmoe maar zo voldaan. Ik heb net als mijn gezinsleden genoten van een heerlijke vrije dag en neem mij voor om dit meer te doen. Wat ben ik blij dat ik deze keuze heb gemaakt in plaats van dat ik zielig thuis ben blijven zitten. Gelukkig heb ik ooit geleerd dat je altijd een keuze hebt.

Net als ik?

Heb je ook een hartinfarct gehad, of herken je iets anders in mijn verhaal? En vind je het moeilijk om je leven weer op te pakken, om zelf te bepalen hoe je leven er vanaf nu uitziet?

In juli heb ik nog plek voor 2 gratis sessies. In de gratis sessie krijg je van mij twee persoonlijke tips waarmee je vandaag nog het stuur in eigen handen kunt nemen.


Vraag je gratis sessie HIER aan
Mijn verhaal. Daar lig ik dan. Doodmoe en vol met toeters en bellen in het ziekenhuis.En gisteren was nog wel zo’n feestelijke...


Mijn verhaal.

Daar lig ik dan. Doodmoe en vol met toeters en bellen in het ziekenhuis.En gisteren was nog wel zo’n feestelijke dag: we vierden mijn vaders 91ste verjaardag. Ik kan maar amper bevatten wat er is gebeurd.

Een acteur hartinfarct: wat in eerste instantie helemaal niet werd herkend een reis via de huisartsenspost naar de eerste hulp in Delft om vervolgens met Spoed naar Den Haag te worden gebracht. Alleen in de ambulance, mijn man bleef vertwijfeld achter.

Wat had ik een pijn in mijn rug en wat heb ik gespuugd (gal, want er zat niks meer in mijn maag): ik kan nog mijn totaal verkrampte rug voelen.

Ik ben eerst gedotterd en er is een stent geplaatst. Wat ben ik dankbaar en blij dat ik dit idiote avontuur heb overleefd.

Terwijl ik daar zo lig, weet ik diep van binnen dat er iets is veranderd; maar ik heb geen idee wat.

Nu, veel later kan ik terugkijken deze periode, met compassie en ben ik blij dat ik weer voluit kan leven, ondanks dat mijn hartpompfunctie met eenderde is afgenomen.

Ik weet inmiddels:

Het feit dat ik een hartinfarct heb gehad kan ik niet beïnvloeden .

Waar ik wel invloed op heb , is de wijze hoe ik hier mee omga.

Het antwoord is namelijk het verschil tussen leven en overleven.

Het is immers jouw hart, jouw keuze, jouw leven.

Heb je ook een hartinfarct gehad, of herken je iets anders in mijn verhaal? En vind je het moeilijk om je leven weer op te pakken, om zelf te bepalen hoe je leven er vanaf nu uitziet?

In juli heb ik nog plek voor 2 gratis sessies. In de gratis sessie krijg je van mij twee persoonlijke tips waarmee je vandaag nog de teugels in eigen handen kunt nemen.

Je boekt je sessie HIER.

Heerlijk met een ommetje naar mijn afspraak fietsen. Wat is dat toch lekker. Niemand die mijn snelheid bepaald😁en heerlijk...


Heerlijk met een ommetje naar mijn afspraak fietsen. Wat is dat toch lekker. Niemand die mijn snelheid bepaald😁en heerlijk genieten van de natuur.

#bicycle #nature#change #chance#happy #lovemylife #rolaffcoachingentraining

Mijn eerste elfje( gedicht met 11 woorden)😁#elfje #holiday #change#chance#lovemylife #happy #newbeginnings #coach #trainer...


Mijn eerste elfje( gedicht met 11 woorden)😁

#elfje #holiday #change#chance#lovemylife #happy #newbeginnings #coach #trainer #rolaffcoachingentraining

Een kasteel om de grenzen te bewaken.Ze waren alleen duidelijk op de kaart en niet in het ‘echt’.Zo kan je altijd wel je...


Een kasteel om de grenzen te bewaken.
Ze waren alleen duidelijk op de kaart en niet in het ‘echt’.
Zo kan je altijd wel je grenzen verleggen😀 wat doe jij?

#savonlinna #holiday #finland #lovemylife #change #chance #rolaffcoachingentraining (bij Savonlinna)

HERKEN JE DIT?Je hebt een hartinfarct gehad.van het één op het andere moment stond je wereld stil; je had geen idee wat je...


HERKEN JE DIT?
Je hebt een hartinfarct gehad.
van het één op het andere moment stond je wereld stil; je had geen idee wat je overkwam.
Gelukkig ben je iemand die niet snel bij de pakken neer gaat zitten, en haal je alles uit de kast om zo snel mogelijk weer de oude te worden.
Dus je start met revalideren, en je bouwt langzaam weer je oude werkzaamheden op. Je knokt ervoor om er weer volledig te zijn; thuis, in je gezin, voor je vriendinnen en op je werk.
Maar toch………..
Het is anders dan, het voelt anders en je beleeft het anders dan voordat je je hartinfarct kreeg. Je wordt er onzeker van. Soms ben je zelfs bang dat niet alleen je hart, maar ook je hersenen zijn beschadigd. Die gedachte maakt je ontzettend gespannen en verdrietig.

HOE ZOU HET VOOR JE ZIJN ALS
Je weet wat er in je hoofd gebeurt, en of dat zo hoort of dat je er iets aan kunt doen.
Het oké is dat je anders tegen de wereld bent gaan aankijken, en dat
Je keuzes durft te maken die bij je nieuwe werkelijkheid passen
Je je weer echt kunt ontspannen
Je weer echt lol hebt in je leven, vrij van angst
Er gebeurt wat jij wilt, op een ontspannen en leuke manier Dan is de training

ONTSPAN JE HART MET EEN LACH
vast iets voor jou !

In deze tweedaagse training gebruiken we de kracht van lachen om er voor te zorgen dat jij je weer kunt ontspannen van binnenin. Je leert weer vertrouwen op je lichaam, en het zo in te zetten dat het je ontspanning oplevert in plaats van stress.
We vertellen je alles over wat lachen voor je lijf kan betekenen. Maar ook over jouw negatieve gedachtes; waar komen ze vandaan, welke gedachten geven je een beter gevoel en hoeken jij leren om met je gedachten je gevoel en gedrag op een positieve manier te sturen .

WIST JE DAT:
onderzoek heeft aangetoond dat lachen een anti-ontstekingseffect heeft op de bloedvaten en de hartspleen, én dat lachen je beschermt tegen de beschadigende effecten van hartziekten.
Ennnn … Als je lacht, komen er stofjes vrij ( de neurotransmitters endorfine, dopamine en serotonine) en dat is samen nogal sterk en fijn spul. De natuurlijke pijnstiller endorfine geeft je een goed ontspannen gevoel e

Op de top van de wereld lijkt het wel😁En zo kan ik van alles overzien en ontstaan er allerlei ideeën voor de zomer.Houd mijn...


Op de top van de wereld lijkt het wel😁
En zo kan ik van alles overzien en ontstaan er allerlei ideeën voor de zomer.
Houd mijn Facebook en website maar in de gaten😁

#change#holiday #lovemylife #newbeginnings #heartattack #rolaffcoachingentraining
(bij Kolin Kansallispuisto - Koli National Park)

Andere plek en ander uitzicht.Zo bekijk je de wereld vanaf een andere hoek.Bekijk jij jezelf wel eens van een andere...


Andere plek en ander uitzicht.
Zo bekijk je de wereld vanaf een andere hoek.
Bekijk jij jezelf wel eens van een andere hoek?
#holiday #change #view #heartattack #newbeginnings #lovemylife #adventure#rolaffcoachingentraining (bij Vuokatinmaa Loma-Asunnot)

16 km vanaf de Russische grens😊 Wat een adembenemende uitzichten.Zo stil #finland #arcticcircle #holiday #chance...


16 km vanaf de Russische grens😊
Wat een adembenemende uitzichten.
Zo stil
#finland #arcticcircle #holiday #chance #change#rolaffcoachingentraining (bij SALLA - in the middle of nowhere)

Vind je het ook zo lastig om weer voluit te leven na een hartinfarct ( of andere ingrijpende gebeurtenis).Ik rijk mijn hand...


Vind je het ook zo lastig om weer voluit te leven na een hartinfarct ( of andere ingrijpende gebeurtenis).
Ik rijk mijn hand naar je uit. We kunnen dit samen doen.

#heartattack #nlp #coach#trainer #rolaffcoachingentraining

De woestheid van water. Het laat zich niet tegenhouden. Konden wij dat ook maar.#finland #adventures #lovemylife #change...


De woestheid van water. Het laat zich niet tegenhouden. Konden wij dat ook maar.
#finland #adventures #lovemylife #change #chance #lovemylife #rolaffcoachingentraining (bij Oulanka National Park)